Urineverlies; schaamte of juist een kans?

Ongewenst urineverlies. Niet echt een thema waar je graag over praat. Het woord ‘urine’ alleen al, het klinkt scherp en als iets voor oudere mensen. En dat terwijl 1/3 van de vrouwen er na de zwangerschap last van krijgt. Waarvan 40% er na 6 maanden blijvend last van houdt. Een behoorlijk aantal! En toch hoor je er zo weinig over..

Er hangt namelijk behoorlijk wat schaamte omheen. Jammer, want eigenlijk is het gewoon je lichaam die je een signaal geeft. Een signaal waar je iets mee kan zelfs!

Laten we eens kijken naar de oorzaak van urine incontinentie. Na een bevalling, is je bekkenbodem flink opgerekt geweest. Deze ondersteunt je urinebuis daarom vaak niet meer goed, waardoor je plas niet meer goed kunt ophouden of ontsnapt bij inspanning (niezen, lachen, hoesten). Maar dit hoeft niet te betekenen dat je het maar moet accepteren zoals het is.

Je bekkenbodem spier is namelijk goed te trainen in kracht. Wanneer deze weer hersteld en sterk is, kun je je urinebuis weer beter op een natuurlijke manier ondersteunen wanneer deze het nodig heeft. Namelijk bij plas aandrang of inspanning waar de spier mee gemoeid is. Hierbij is het belangrijk dat je de bekkenbodem spier niet de hele dag aangespannen houdt, maar alleen in z’n kracht zet wanneer nodig.

Een groot bijkomend voordeel van het trainen van je bekkenbodem spier, is dat het onderdeel is van je core: de samenwerking van je bekkenbodem met je rug- en dwarse buikspieren. Bijna alle bewegingen die je lichaam maakt, komen voort uit je core. Dus een sterke core = een sterk lichaam!

Dit is dus waarom ik denk dat urine incontinentie, juist een kans biedt om niet alleen je klachten te verminderen, maar ook je gehele lichaam in-shape en futureproof te krijgen!

Wil je hierover een keer van gedachten wisselen? Of kijken hoe we dit voor jouw situatie kunnen inzetten? Mail me gerust en dan plannen we een gesprekje in. Op naar een boost voor jouw bekkenbodem!